Tunnista nollavika

Tunnista nollavika

Vaurioituneessa sähköverkossa saattaa esiintyä niin sanottu nollavika, joka voi aiheuttaa hengenvaaran. Tämän vuoksi nollavikaan tulee suhtautua vakavasti. Nollaviassa nollajohdin katkeaa ja voi pahimmillaan aiheuttaa jännitteen nousun 230 voltista 400 volttiin, joka voi rikkoa kodin sähkölaitteita ja saattaa jopa aiheuttaa sähköiskun vaaran. Vika voi aiheuttaa myös tulipalonvaaran, jos sähkövirta yrittää hakea purkautumistietä rakennuksen rakenteista. Sähköverkon nollavika aiheutuu yleensä pienjänniteverkon riippukierrekaapelien kannatusköyden, eli PEN-johtimen katkeamisesta puiden kaatuessa sähkölinjalle. PEN-johdin on metallinen kannatusköysi, jonka varassa vaihejohtimet riippuvat pylväiden välillä. Jos nollavika on sähköverkon puolella, vaarallista kosketusjännitettä rakennuksessa pienentää hyvä maadoitus. Mikäli haluat tarkistaa rakennuksesi maadoituksen, ole yhteydessä sähköurakoitsijaasi.

Nollavian tunnistat näistä merkeistä

Jotkut valot palavat poikkeuksellisen kirkkaasti, tai jotkut normaalia himmeämmin ja valon voimakkuus vaihtelee varsinkin muiden sähkölaitteiden käynnistyessä tai sammuessa.
Sähkölaitteet toimivat oudosti, lamppuja saattaa rikkoontua.
Saat sähköiskun metallikuorisesta laitteesta.
Sähkökeskuksesta kuuluu "särinää" ja pauketta, ja saatat haistaa palaneen käryä.

Mitä teen jos epäilen nollavikaa?

Ota yhteyttä KSS Verkon vikapäivystykseen puh 05 8851 800, jos epäilet nollavikaa. Otathan huomioon, että myrskytilanteissa vikapäivistysnumeromme voi ruuhkautua. Ennen puhelua sähköt kannattaa turvallisuussyistä katkaista sähköpääkytkimestä. Ole varovainen ja käytä esimerkiksi nahkahanskoja sähköjen katkaisussa, sillä sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen.