Sähköliittyjän muistilista

Ohjeita sähköverkkoon liittyjälle

1. Tilaa liittymä ajoissa

Ota yhteyttä KSS Verkon asiakaspalveluun jo heti projektin alkuvaiheessa, jotta saat sähköliittymän hinta- ja toimitusaikatiedot ajoissa. Liittymätarjousta varten tarvitaan tieto rakennuksen tarkasta sijainnista (tieosoite tai kunta, kylä ja tontin rekisterinumero). Voit olla yhteydessä liittymän tilaus -lomakkeella, soittamalla numeroon 05 885 1830 tai lähettämällä sähköpostia osoitteella asiakaspalvelu@kssenergia.fi. Liittymismaksuhinnaston löydät täältä. Liittymismaksuperusteet löydät täältä ja siihen liittyvät tekniset reunaehdot täältä.

Liittymämyynnistämme saat vyöhykehinnoiteltavista kohteista tarjouksen pääsääntöisesti viiden työpäivän kuluessa. Erikseen suunniteltavista tai muuten laajempaa etukäteisselvittelyä vaativissa kohteissa tarjouksen toimitusaika on tyypillisesti enintään yksi kuukausi.

Liittymän toimitusaika asemakaava alueella (Vyöhyke 1)  on pääsääntöisesti yksi kuukausi allekirjoitettujen sopimusten palautumisesta, mutta liittymän koosta sekä sijainnista riippuen toimitusaika voi olla pidempi. Vyöhykkeillä 2-4 uuden sähköliittymän toimitusaika on pääsääntöisesti kolmesta kuuteen kuukautta, allekirjoitettujen sopimusten palautumisesta.

2. Mieti miten tulet sähköä käyttämään

Mieti etukäteen, millainen sähköntarpeesi tulee olemaan: käytetäänkö rakennusta ympäri vuoden, mikä lämmitysmuoto, mitä koneita ja laitteita tullaan käyttämään jne. Lämmitysmuodon valinta määrää paitsi tulevat käyttökustannukset, myös pitkälti asumismukavuuden.

3. Teetä sähkösuunnitelma asiantuntijalla

Sähkösuunnitelman laadusta ei kannata tinkiä. Asumisen tulevatkin tarpeet huomioiva sähkösuunnitelma tuottaa asukkaille hyötyä ja iloa kymmeniksi vuosiksi. Hyvä sähkösuunnitelma takaa urakkatarjousten vertailukelpoisuuden ja sähkösuunnittelija osaa sen perusteella mitoittaa talosi pääsulakkeen koon oikein.

4. Tee liittymissopimus

Sähköliittymästä eli sähköverkkoon liittymisestä sovitaan sinun ja KSS Verkko Oy:n kesken aina kirjallisella liittymissopimuksella. Sopimuksen teon voit hoitaa liittymän tilaus -lomakkeella, soittamalla numeroon 05 885 1830 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@kssenergia.fi. Mittauskeskus ja liittymäkaapeli eivät sisälly sähköliittymän rakentamiseen. Ne voit tilata erikseen sähköurakoitsijalta.

5. Valitse sähköurakoitsija harkiten

Sähköurakka muodostaa nykyaikaisessa, hyvin varustetussa ja koneellistetussa omakotitalossa merkittävän osan rakentamiskustannuksista. Sähköurakoitsijan valintaan kannattaa siksi käyttää hetki harkintaa. Urakoitsijoita voi hakea esimerkiksi Löydä sähkömies -palvelusta ja tietenkin suoraan googlesta. Tarjousta sähköurakasta kannattaa kysyä useammalta urakoitsijalta.

6. Seuraavaksi tarvitaan sähköntoimitussopimus

Ennen sähköjen kytkemistä sinulla tulee olla voimassa oleva sähkösopimus sähkön myyjän kanssa. Sähköenergian voit ostaa keneltä tahansa sähkönmyyjältä. Voit ottaa sopimuksen KSS Energialta joko verkkosivujemme kautta tai soittamalla numeroon 05 885 1830 tai laittamalla sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@kssenergia.fi.

7. Kytkentä jakeluverkkoon ja mittauksen asennus

Suuri osa asiakkaista tilaa pysyvän liittymän mittauskeskukseen, joka on asennettu telineeseen lähelle lopullista mittauskeskuksen sijoituspaikkaa. Sähköurakoitsija siirtää keskuksen lopulliseen sijoituspaikkaansa jännitteettömänä ja pyytää KSS Verkolta jännitekatkon siirron ajaksi.
Tutustu tarkemmin KSS Verkon toimintatapoihin sähköliittymän rakentamiseen: Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodiohje.

Sähköurakoitsija tilaa sähköverkkoon kytkennän ja sähkömittarin asennuksen yleistietolomakkeella. Sähköurakoitsijan tulee toimittaa yleistietolomake osoitteeseen yleistietolomake@kssenergia.fi.

8. Vaadi käyttöönottotarkastus ja käyttöopastus

Urakoitsijan on ennen mittarointipyyntöä suoritettava asennusten käyttöönottotarkastus ja laadittava siitä tarkastuspöytäkirja mittaustuloksineen ja luovutettava asiakirjat asiakkaalle. Ennen koko urakkasumman maksamista onkin hyvä vaatia urakoitsijalta paitsi tarkastusdokumentit, myös opastus lämmitysjärjestelmän ja muiden urakkaan kuuluneiden sähkölaitteiden käyttöön.

9. Onnea uuteen kotiin!

Haluamme, että saat uudesta sähköistetystä kodistasi kaikki mukavuudet käyttöösi mahdollisimman helposti. Olemme kehittäneet käyttöösi joukon muitakin huolella harkittuja palveluja, joita voit asiakkaanamme vapaasti hyödyntää. Lisätietoja on saatavissa asiakaspalvelustamme tai nettisivuiltamme.