Sähkön mittaustavat

Mittaustapa sähkönkäytön mukaan

Mittaustapa ei ole muotiasia, vaan se kannattaa valita omien käyttötapojen ja tottumusten mukaiseksi. Tuntimittaus yleistyy etäluettavien mittareiden myötä myös kotitalouksissa.

Mittarin asentaa ja ylläpitää yleensä verkkoyhtiö. Mittaustapa vaikuttaa sähköenergiatuotteen valintaan.

Kun etäluettavat mittarit yleistyvät myös yksityistalouksissa, on mittarien luenta tulevaisuudessa joustavampaa. Se tuo lisämahdollisuuksia sähkösopimusten ja tuotteiden valintaan sekä helpottaa muutostilanteita.

Yleismittaus

Yleismittaus ei erottele sähkön käyttöä vuoden tai vuorokauden ajan perusteella. Se sopii tasaiseen ympärivuotiseen sähkönkäyttöön. Yleissähkössä on yksi ja sama energiahinta ympäri vuorokauden. Yleissähkö on tarkoitettu kohteisiin, joissa sähkönkäyttö on vähäistä tai ajoittuu pääosin päiväajalle. Yleissähkö soveltuu mittaustavaksi, kun sähkönkulutus on alle 12 000 kilowattituntia vuodessa: esimerkiksi vapaa-ajanasuntoihin, pienyrityksiin, kerros- ja rivitaloasuntoihin sekä omakotitaloihin, joiden lämmitys ja käyttövesi hoidetaan muulla kuin sähköllä (kuten kaukolämmöllä tai öljyllä).

Aikamittaus

Aikamittaus on paremmin tunnettu nimellä yösähkö. Sähkön käyttö jaetaan päivä- ja yöaikaan. Sopii varaaviin järjestelmiin, joissa sähkönkäyttöä voidaan ohjata yöaikaan. Aikasähkössä on kaksi energiahintaa, päiväajan hinta ja edullisempi yöajan hinta. Mittaustapaa käytetään pääasiassa kohteissa, joissa on suora sähkölämmitys eikä päiväaikaista lämmitystä ole mahdollisuutta korvata muulla tavoin, esimerkiksi varata lämpöä lattiaan tai muureihin.

Päiväajan energiamaksua sovelletaan KSS Energian alueella kello 7.00-22.00. Edullisempi yösähkö on käytettävissä kello 22.00 - 7.00.

Kausimittaus

Kausimittaus eli vuodenaikasähkö jakaa sähkön käytön talviarkipäivän ja muun ajan kulutukseen. Soveltuu hyvin ilmalämpöpumppu- ja puulämmityksiin. Kausisähkössä on kaksi energiahintaa, talviarkipäivän hinta ja muun ajan hinta. Kausisähkö-mittaustapaa käytetään kohteissa, joissa pystytään hyödyntämään edullisempaa kesäajan sähköä ja rajoittamaan sähkön käyttöä talvella arkipäivisin. Kausisähkö sopii esimerkiksi sähkölämmittäjille, joilla on yöaikaista varaavaa sähkölämmitystä tai lisälämmönlähteenä takka tai leivinuuni. Mittaustapa soveltuu myös maatiloille, joissa sähkönkulutus on runsaampaa myös kesäaikaan. Energianhinta on edullisempaa yöaikaan, sunnuntaisin sekä huhtikuun alusta lokakuun loppuun.

Talviarkipäivä: 1.11.-31.3. ma-la klo 7.00 - 22.00

Muu aika 1.11.-31.3. ma-la kello 22.00 - 7.00, su klo 0.00-24.00 1.4.-31.10. ma-su klo 0.00-24.00

Yö-ohjaus mittarilta on päällä joka päivä ympäri vuoden 22-07 välisen ajan.

Tuntimittaus

Tuntimittaus edellytetään kaikilta isommilta yrityksiltä. Sähkön käyttö mitataan ja rekisteröidään tunneittain, mittaukset ovat automaattisessa etäluennassa.Tuntimittauksessa asiakkaan sähkönkulutusta mitataan sanan mukaisesti tunneittain. Niin sanottu tunti-tehomittari rekisteröi käytetyn sähköenergian tunnin välein eli vuorokaudessa mittarin muistiin tulee 24 lukemaa.

Tuntimittausta tarvitaan kohteissa, joissa sähköenergian osto on kilpailutettu ja joissa on yli 63 ampeerin pääsulakkeet. Mittauslaitteen toimittamisesta vastaa yleensä paikallinen verkkoyhtiö. Mittarit etäluetaan puhelinyhteyden avulla, jonka asiakas hankkii.